Novapost

nov16
1

El trebuie să muncească, tu vrei să te iubească: ce nu trebuie să faci când iubești

Dragostea își pierde din intensitate, sau pleacă definitiv atunci când nu se mai simte binevenită. Ea se topește sub armele necruțătoare ale indiferenței, iar atunci cînd unul dintre îndrăgostiți se lasă stăpînit de preocupări materiale, dragostea se sfărîmă de stîncile rutinei.

Dar pe lîngă aceste stînci mai există și alte capcane, despre existența cărora probabil ai mai auzit. Fericiți sunt cei care reușesc să le ocolească.

Aceeași, dar atît de diferită. Despre ea s-au scris cărți, ea a fost exaltată în poezii și cîntece. Pînă și savanții au cercetat-o intens, pentru a-i stabili compoziția chimică. Deși există mii și mii de definiții ale dragostei, fiecare îndrăgostit își are interpretarea proprie pentru acest miracol.

Persoana cu respectul de sine scăzut mereu va fi dependentă de semne de atenție necontenite, eronat asociate dragostei. Dragostea adevărată nu te leagă la mîini și la picioare și nu presupune limitarea libertății. Ba mai mult, dragostea este cel mai liber sentiment din lume: ea nu suportă privarea de independență și obligațiuni prestabilite.

În același timp se înțelege că sentimetul blînd va înflori în căsătorie, în cazul în care ambii parteneri înțeleg importanța păstrării dragostei. Fiecare cuplu este constituit din trei elemente: eu, tu și noi. Fiecare componentă îți trăiește viața independent, fiecare creează condiții pentru cealaltă și împreună își asigură viitorul reciproc fericit.

Care n-ar fi definirea dragostei pe care o preferă logodnicul tău, nu uita de faptul că odată ce te-a cerut în căsătorie, el, la fel ca și tine, vrea să-ți îmbogățească viața, condimentînd-o cu sensuri noi și fericiri mărunte.

Nu există oameni care se condamnă în mod conștient la o căsătorie nefericită. Tu, la fel ca și orice femeie, visezi la dragoste adevărată, speri că mereu vei fi iubită, îți planifici în scurt timp un copil, un statut anumit și stabilitate materială…

El trebuie să țină cont de faptul că mereu ai visat la un bărbat care te va iubi, te va respecta și te va aprecia pe tine într-un mod special, care te va tratat astfel încît te vei trezi în fiecare dimineață realizînd că ești fericită.

Pentru ca să nu-ți creezi iluzii despre dragoste, iar visele tale să devină realitate, ține minte că iubirea este sentimentul cel mai delicat și cel mai capricios. Ea necesită mai multă atenție și nu admite violență. Nu-ți crea speranțe neîntemeiate că, odată ce te-ai îndrăgostit, lucrurile se vor transforma de la sine într-o poveste. Dragostea este o forță, dar nu e nesecabilă.

Ce ucide dragostea în căsătorie? Vă întîlniți cînd vă este convenabil amîndurora. Mereu găsiți timp pe care să-l petreceți împreună. Fiecare consideră că celălalt poate să-i înlocuiască o lume și că sunteți persoanele «numărul unu» din viața partenerului. Vă mutați împreună și imediat relația voastră este supusă încercărilor.

Dintr-o dată, îți dai seama că iubitul tău are părinți, prieteni, responsabilități la serviciu, atașamente și hobby-uri. Se pare că ai mai auzit despre toate acestea, dar…nu erai tu punctul în jurul căruia pînă nu demult se rotea Universul lui?

Acum însă conexiunile soțului cu viața se actualizează și încep să-i acapareze o bună parte a atenției. Ce să faci? El este viața ta.Tu pentru el – o parte a vieții. El mai are interese înafara familiei. Apar primele certuri. «De ce nu mi-ai spus mai înainte că serviciul îți este mult mai important decît mine?»; «Daa, să fi știut că ești într-atît de atașat de mămica…» – cam așa certuri apar în orice familie tînără.

Dar ele sunt inevitabile, atît de naturale încît nu trebuie transformate într-o tragedie. Dacă însă certurile mărunte se derivă în polemici presărate cu amenințări, exită riscul ca dragostea să uite calea spre casa voastră.

Într-o relație cu un bărbat nu poți să-i ceri lucruri imposibile: «Dacă mă iubești, nu vei face nimic fără mine; Dacă mă iubești, o să faci ceea ce te rog eu să faci; Dacă mă iubești, o să faci ceea ce eu vreau; Dacă mă iubești, o să știi ce vreau eu înainte ca să te rog…»

Aceste condiții de manipulare, reformulate mai direct, ar suna ca un șantaj. «Pentru ca să mă simt bine, să mă simt iubită, am nevoie de înțelegerea ta, de aprobarea ta, de timpul tău ș.a.m.d. Tu trebuie să-mi demonstrezi încontinuu că trăiești doar pentru mine.»

Cultul romantic al idealului nu este tocmai lucrul de care are nevoie o viață de familie, deși în majoritatea cazurilor, chiar dacă nu divinizăm iubitul, neapărat îi idealizăm imaginea.

Renunță imediat la ideile naive și ireale despre persoana iubitului tău dacă nu te consideri și pe tine a fi perfectă în toate aspectele. Trebuie să înțelegi că nu ți-ai legat viața cu un personaj din telenovelele de dragoste, ci cu un om real care, în mod normal, pe lîngă calitățile de care te-ai lăsat cucerită, are și unele neajunsuri.

Oamenii rareori ating perfecțiunea în gînduri și fapte. Orice persoană are dreptul la greșeli, la un caracter mai special. Realizarea faptului că soțul tău este un om obișnuit, la fel ca tine, n-ar trebui să te dezamăgească.

O familie fericită presupune potrivirea completă a creatorilor ei – o concepție greșită care devine motivul distanțării, generează probleme și dificultăți. Tu ești femeie, el e bărbat; tu ești «pasăre de noapte», el se culcă și se trezește devreme; tu ești studentă, el e inginer; ție-ți place opera, lui fotbalul… Ideile tale despre o căsnicie fericită se rezumă la «Ca la mama și tata», ale lui la «Ferească Domnul de una ca la părinții ei…».

Tu îți dorești să devii o gospodină cu drepturi depline în casă, el e fidel ideii că bărbatul este capul familiei. Tu visai înainte de toate să mobilezi frumos camera voastră, el căuta un automobil… Nu există doi oameni absolu identici. Gusturile voastre vor fi întotdeauna diferite.

Veți avea diferențe în vise, hobby-uri și păreri. Trăiască diferența! Ce viață plictisitoare ați avea dacă într-o bună zi ați deveni la fel!

Da, dragostea este un miracol și numai ea îți provoacă deplină plăcere de la prezența unui om. Dragostea ne asigură cu cele mai intense trăiri. Dar, de fapt, ce fel de trăiri? Aceasta nu avem de unde s-o știm.

Dragostea este un sentiment, iar un sentiment este egoist și nestatornic. Dragostea nu poate fi analizată, Nimeni nu-ți poate face pronosticuri bazate pe formule și calcule exacte. Dragostea poate fi puternică sau slabă, eternă sau efemeră.

Dar «dragostea» și «familia» mereu vor sta cot la cot.

Urmărește-ne pe Facebook pentru cele mai bune articole


Previous Post

Next Post