Novapost

6
1

“Știi că am scris mereu la două femei”: scrisoarea de adio a unui soldat

”Pentru Erna,
Dimineață ne-au spus că putem scrie. Știu că va fi ultima oară. Știi că am scris mereu la două persoane, două femei, “altei” și ție. Am fost departe de tine, iar Carola a fost mereu mai aproape în ultimii ani.

Dar azi, când soarta mă forțează să fac alegerea – să scriu doar unui om, îți scriu ție, soției mele de șase ani. Știu că îți va face bine să afli că ultima literă a omului care te-a iubit e pentru tine. Și că nu am reușit să-i scriu Carolei.

Fii generoasă și iartă-mi greșelile… du-te la ea (ea locuiește cu părinții săi) și spune-i că-i datorez foarte mult și-i mulțumesc prin tine, soția mea.

Spune-i că a însemnat mult pentru mine și că m-am gândit de multe ori ce-ar trebui să fac când m-aș întoarce acasă. Dar să-i mai spui că tu însemni mult mai mult pentru mine si că sunt fericit că am ajuns să dictez această scrisoare. Salvați-mă Voi, cei Trei, de cruzimea teribilă a războiului. E oare Dumnezeu într-adevăr mai mare ca soarta?

N-am vrut niciodată să te rănesc, știi bine asta. Dar totul a apărut și a continuat parcă de la sine, fără voința mea. Carola n-a fost niciodată mai presus decât tine. Trebuie să știi asta. Trebuie să știi că, pentru mine, ai contat mai mult decât orice.

Nu mă lăsa să mor singur. Mi-e frică de moarte, dar mi-e mai frică de ura ta. Nu mă urî. Am văzut destulă ură pe front. Și m-aș putea împăca cu vrajba a o mie de oameni, dar nu și cu a ta.

Sunt destul de calm, dar tu nu știi cât de greu îmi este să spun tot ce am de spus în doar o clipă. Atât de multe aș fi vrut să scriu, atât de multe încât nu aș putea găsi un timp potrivit pentru punct. Îmi pun viața în mâna stenografului. Din compania mea au mai rămas încă cinci… ceilalți sunt gata…. terminați de oboseală. Așa-i că e o expresie frumoasă pentru oroare?

Nu știu cât voi mai rezista, dar ceea ce mă bucură acum e că tu știi! Să mă ții minte ca un om care a colectat tot urâtul din lume. Omul care a uitat de tot pentru a fi soțul tău – care și-a cerut iertare printr-o scrisoare. Să-i spui Carolei că am venit înapoi, că sunt cu tine… că tu mă vei ține mereu în brațe.

Nu mă uita.”

Stalingrad 1943

Urmărește-ne pe Facebook pentru cele mai bune articole


Previous Post

Next Post